Artikels

Voeding van het konijn.

Men moet een onderscheid maken tussen voeding van productiedieren en huiskonijnen.

Productiedieren dienen op een korte tijd vlees aan te zetten, en kunnen krachtvoer gebruiken; laboratoriumdieren hebben ook een korte levensduur en de kweek ervan vergt ook energie. Huiskonijnen moeten hun voeding echter gelijkstellen aan dat van in het wild levende dieren.

Het konijn is een strikte herbivoor en geen granivoor. Het spijsverteringskanaal is aangepast aan de vertering van een grote hoeveelheid vezels. Verstrekken van energierijk voedsel aan huiskonijn verhoogt het risico op obesitas, pododermatitis, urinedermatitis, urolithiasis.

Behoeftes aan Ca, P en vit D:

  • Ca: 0,6-1% van de droge stof;
  • P: 0,3-0,4% van de droge stof verhouding
  • Ca/P: 1,5-2. vit D: 600-800 IE/kg.

Correcte gehaltes zijn voldoende: supplementering is afgeraden.

Voeding wilde konijnen in de natuur: plantenknoppen, malse bladeren, jonge scheuten, gras, dorre bladeren, schors.

Rantsoen huiskonijn:

Vers:

  • Vezels zijn onontbeerlijk voor de slijtage van de tanden, en de motiliteit in het maagdarmkanaal. Fermenteerbare vezels verzekeren het grootste deel van de aanvoer van energie en nutriënten. Hooi wordt toegediend ad libitum: gedroogd, maar mooi groen, niet samengeperst, niet stofferig, aangenaam ruikend, dagelijks ververst. Hooi mag niet gebruikt worden als bedding.
  • Groen: vers gras, loof van paardenbloem, klaver, groene groenten (kool, sla, andijvie…). Overmaat zorgt voor verhoogd ammoniak en stijging van de pH in het caecum, met diarree tot gevolg. Daarenboven is het vezelgehalte te laag. De dagelijkse hoeveelheid groen bedraagt 80g/kg konijn.
  • Fruit en knollen (wortels, rapen): niet meer dan tweemaal per week als snoepje. De konijnen worden dit gewoon en weigeren uiteindelijk het ander voedsel.

Korrels: minstens 18% vezels; maximaal 16% eiwit; maximaal 2% vet; maximaal 10g Ca / kg voeder

  • De dagelijkse hoeveelheid korrels bedraagt maximaal 20-30g/kg konijn.
  • waterverbruik: 50-100ml/kg konijn/dag.

Nooit, of zeer weinig brood, suikergoed, granen, fruit, graanmengsels. Deze veroorzaken dysbacteriose, enterotoxemie door woekering van E.Coli, clostridia. Huiskonijnen kiezen het smakelijkste voedsel uit, dus vette en zoete producten: dit is onaangepast en veroorzaakt obesitas.

Water, dagelijks ververst, liefst in een bakje (beter dan zuigfles).