Online Systematiek van de Pathologie en Differentiaal Diagnose
doofheid
- Categorie: Anamnese
cophosis doofheid
dysecea: verminderd gehoor, beginnende doofheid. Presbyacousia (πρέσβυς : oud): de gehoorscherpte voor lage intensiteiten is beter dan voor sterke geluiden bij sommige ouderlingen. de trilharen van het slakkenhuis regeneren niet: iedere beschadiging is derhalve definitief. Men spreekt van doofheid (hum) vanaf verlies van perceptie van geluid beneden 20dB. Volledige doofheid (cophose) wordt gerekend vanaf 120dB. Is de oorzaak gelegen in uitwendige gehoorgang of middenoor, dan spreekt men van transmissiedoofheid. Vanaf het binnenoor spreekt men van perceptiedoofheid. Centrale doofheid is afhankelijk van de werking van de herenstam en de lobus temporalis (gehoorzone). Een eenvoudige methode voor detctie van doofheid is, bij het rutnde, maar wakkere dier een belangrijk geluid te produceren: normaal worden de oorchelpen gedraaid naar de vermoedelijke oorsprong van het geluid. Fijne geluiden die het dier aanbelangen (openen van koelkast, geluid van de metalen deeltjes van een leiband (wandelen) brengen een reactie met zich mee: in dit geval kan men een vermoeden van doofheid uitlsluiten. Honden die nooit reageren op het uitspreken van hun naam zijn ook verdacht. Brainstem auditory evoked reponse (BAER) test wordt bij kinferen en dieren gebruikt om de doofheid (unilteraal of bilateraal) te objectiveren. Het berust op electroencephalographische registratie van electrische golven na geluidstimulatie. (doorverwijzen voor uitvoering bij Anicura inrichtingen). (906)(907)(908)(909): principes van de BAER test.
ETIO:
▪otitis media, interna: ++, en otitis externa door transmissie
-parasitair: Otodectes, Notoëdres, Demodex, Sarcoptes.
-baterieel: Staphylococcus, Proteus, Pseudomonas, Borrelia (Lyme); (sui): Streptococcus suis bij biggen
-mycose: Malassesia, Candida, Aspergillus
-viraal: Distemper (can); FeLV/FIV (fel); Coronavirus FIP (fel); Herpes
-autoimmuun: Atopie, Otodectes allergie; bacteriële en fungale allergie
-osteomyelitis van het os petrosum is zeldzaam omdat het os petrosum zeer compact is.
-ontsteking van de bulla tympanica: na rhinitis via de buis van Eustachius is, tevens, de houding van de kop schuin door een vestibulaire stoornis.
-myringitis: ontsteking van het trommelvlies door: otitis externa, otitis interna, trauma
-pneumomyrinx: aanwezigheid van lucht in het middenoor. Frequent bij coryza, niezen, neus snuiten. Veroorzaakt vertigo, tinitus, doofheid.
-cholesteatoma is een chronische ontteking met masale desquamatie van epiteelcellen in het middenoor.
▪medicamenteus en toxisch
(ototoxische stoffen) : aminoglycosides (Neomycine oorzalf), macroliden (Erythromycine intraveineus), Polymyxine B; Chlooramphenicol; Vancomycine; diuretica (reversiebel na stopzetting), cytostatica; zware metalen; Salicylaten, Phenybutazone en derivaten.
▪traumatisch-mechanisch:
vreemd voorwerp; trauma; barotrauma of beschadigingen door drukwijzigingen; geluidstrauma (boven de 125dB of langdurige blootstelling aan 4000Hz); myringorexis of trommelvliesruptuur; cerumenprop, of verstopping van de uitwendige gehoorgang door oorsmeer, afgestoten epitheel.
▪rhinitis
▪tumoraal:
poliepen (fel); osteosarcoma; chondrosarcoma; fibrosarcoma; spinocellulair carcinoma; vestibulair Schwannoma; cholesteatoma; vestibulocochleair neurinoma.
▪congenitaal ++:
men vindt aplasia of hypoplasia gaande van oorschelp tot binnenoor. Hydrocephalus. Genetisch erflijke oorzaken zoals katten met blauwe ogen en witte vacht; congenitale doofheid bij de Dalmatiër met blauwe ogen; genetische doofheid werd gerapporteeerd bij een 90 tal hondenrassen. Genetische oorzaken bij hond en kat zijn hoofdzakelijk gebonden aan (witte) kleur of kleurpatronen (het Merle gen bij de hond (gen PMEL), Piebald gen bij de hond, witte katten, alpaca, lama, nerts, rund). Het witte kleur gen is dominant en doofheid kan voorkomen bij witte katten (50%), bij witte katten met unilaterale of bilaterale blauwe ogen ligt de incidentie hoger (70%). Doofheid betreft hoofdzakelijk degeneratie van het orgaan van Corti, aangeboren hypoplasie van het orgaan van Corti. De diagnose is zeer moeilijk in vivo. Infecties tijdens de dracht (zwangerschap), toxoplasmois, rubella, Cytomegalovirus produceren ook doofheid. (700)
▪letsels van het orgaan van Corti en/of de nervus cochlearis.
▪geriatrische doofheid (presbyacousia): (can)(fel)(hum) +++
▪hersenletsels:
hersentrauma; encephalitis; meningoencephalitis.
▪degeneratieve processen:
tympanosclerosis: sclerose van het trommelvlies met doofheid; ankylose van de gehoorbeentjes. De ziekte van Paget (algemene ziekte van beenderweefsel (hum) kan ook de gehoorbeentjes aantasten.
▪syndroom van Menière:
gaat gepaard met doofheid gedurende enkele seconden tot enkele weken, acoufeen, nausea, braken, brutale aanvallen van duizeligheid veroorzaakt door overmaat en hypertensie van het labyrintvocht (endolyfe). Labyrintitis, meningonevritis, neoplasia veroorzaken ook het syndroom van Menière.
Download Bijenziekten
- Categorie: Downloads
Deze persoonlijke nota’s zijn bestemd om gedeeltelijk een antwoordte bieden aan de vragen omtrent de dreigende bijenschaarste indeze beginnende 21ste eeuw. Het is heden nog niet helemaalduidelijk of pesticieden, monoculturen, ofwel Varroa en virusziektenverantwoordelijk zouden zijn. Litteratuur over bijenziekten isuitgebreid: zowel naslagwerken, als wetenschappelijke publicaties,als internet zijn er in overvloed.
Onderhavige nota’s zijn eensamenvatting van deze oogst onder de vorm van gemakkelijk teraadplegen nota’s.
Het eerste deel: “Checklist onderzoek van de bijenstand” is bedoeldom alle vragen te overlopen die men zich moet stellen wanneer erzich problemen voordoen op een bijenstand; de mogelijkeantwoorden volgen dan. Meer gegevens over de antwoorden vindtmen onder de beschrijving van de verschillende bijenziekten.
Beknopte gebruiksaanwijzing van deze website.
- Categorie: home
OSPD is een venster op een database, bestaande uit technische fiches over pathologsche entiteiten, die de symptomatologie, de syndromen en de etiologiën in de diergeneeskunde omvatten.
Deze fiches worden permanent aangevuld met nieuwe informatie uit de litteratuur, voortgezette opleiding. Geregeld worden fiches die een bepaald stadium van exhaustiviteit bereiken, opgemaakt en gepubliceerd op OSPD. Initieel op het -Home- blad, nadien gerangschikt volgens onderwerp in de categoriën opgenomen in het menu. Niet alle categorieën in het menu bevatten tecnische infofiches, deze site is in opbouw. Daarenboven blijven de opgemaakte infofiches aangevuld te worden met nieuwe informatie.
De volledige structuur van de systematiek van de pathologie kan men terugvinden in het menu onder -systematiek van de pathologie en de etiologie- . Dit document onder Word formaat kan gedownload worden en gebruikt als leidraad voor systematische rangschikking van diergeneeskundige informatie.
Een eerste brochure – anamnese - volgens deze structuur is in voorbereiding.
De iinfofiches met pathologische entiteiten zijn telkens gededieerd aan alle diersoorten, en in sommige gevallen ook aan de mens. Waar nodig worden de specificiteiten van de diersoorten gerangschikt naast hun identificatie triade: drie letters: (can) hond, (fel) kat, (sui) varken, (bov) rund, (equ) paard, (ovi) en (cap) voor schaap en geit, (hum) voor de mens en (gen) als het geldig is voor alle diersoorten. Andere triades bestaan, maar deze worden gevolgd door de naam voluit.
Teneinde de rangschikking van de info visueel te optimaliseren wordt afgeweken van het klassieke hoofdlettergebruik, en worden volzinnen niet steeds gebruikt.
Tot slot bestaat de mogelijkheid tot vraagstelling en voor opmerkingen via e-mail waarvan het adres terug te vinden is in het menu: over OSPD ►contactgegevens. Indien relevant en met toelating wordt deze vraagstelling gepubliceerd onder: over OSPD ►vraag en antwoord