header henri 1060x288

Abnormale tranen, en oogvloei

Tranen : de traanfilm bestaat uit een externe lipidenlaag, gesecreteerd door de klieren van Meibomius op de palpebrale rand. Intermediair is er een waterlaag, gesecreteerd door de traanklier en het derde ooglid. Intern vindt men mucus herkomstig van de slijmbekercellen van de conjunctiva.

ETIO:

pyodacryorhea: purulente of etterige oogvloei

Wordt veroorzaakt door conjunctivitis. :

-de meest frequente oorzaak (can) is secundaire bacteriële infectie na keratoconjunctivitis sicca; initieel bestaat het oogsecreet uit mucus dat opdroogt en rondom de oogleden gedurig moet verwijderd worden.

-traaninsufficiëntie bij facialis paralyse met bemoeilijkte sluiting van de oogleden; lagophtalmos; exophtalmia.

-unilaterale oogvloei wijst op corpus aliënum

-secundaire etterige conjunctivitis na blepharitis, chalazion, ooglidtumor, corneulcus, orbitalis cellulitis, dacryocystitis

-chronisch zieke dieren,

-infectieziekten als distemper bij de pups (can); chlamydiophila felis (fel) is primair pathogeen en de meest frequente oorzaak bij de kat, is vaak unilateraal; sommige mycoplasma stammen (fel); secundaire infectie na herpes keratitis (fel), recidiverend gedurende jaren.

-panophtalmitis, etterig oogvloei veroozaakt door penetrerende oogwonde; uitbreiden van een corneaabsces, encephalitozoön (lag), purulente iridocyclitis, uveïtis; perforatie van corneaulcus; infectie van kwaadaardige oogtumor; coryza gangrenosa.

-orbita cellulitis of retrobulbair absces of flegmoon vertoont vaak etterige oogvloei. Oorzaken zijn migratie van een vreemd voorwerp, doorheen het verhemelte of transconjunctivaal. Vaak ook een tandfistel op de molairen; penetrerende wonde achter de slaap en kaakgewricht; een purulente sinusitis; (can)(fel): aspergillus; (gen): vaak anaërobe kiemen.

-ingeval van blepharitis, hordeolum, chalazion, ontsteking van buitenvlakte van het vrije gedeelte van de oogleden, vindt men, behoudens korsten op de rand van de oogleden of secundaire conjunctivitis, bijna geen oogvloei.

-dacryocystitis, ontsteking van traankanaal en traanzakje kan sereus tot etterige oogvloei veroorzaken. Bij druk op de mediale canthus en traanpunt komt soms etter tevoorschijn. De permeabiliteit van het traankanaal wordt nagegaan met indruppelen van fluoresceïne in het oog.  

 

chromodacryorrhea: bloody tears: traanvloei met rode kleur:

dit zijn porpyrines uit de Harderklieren en zijn vooral aanwezig bij knaagdieren (rat). Men vindt ingedroogde kleur rond de ogen.

-dit is een normal verschijnsel, maar verhoogt bij stress, ziekte.

-komt vaak voor samen met ademhalingstoornissen: Sialodacryoadenitis virus (rod); Cilia associated respiratory bacillus (rod).

 

epiphora: verhoogde traanvloei

Er is een bruine verkleuring van de haren onder de ogen bij witte honden en katten, soms met intertrigo, dacryostenosis.

-1.overmatige traansecretie: twee opeenvolgende Schirmer tests geven gelijkaardige waarden aan. Deze vindt zijn oorsprong in trichiasis (implantatie van de winpers naar de oogbol toe); distichiasis (aanwezigheid van een dubbele rij wimpers, erfelijk met rasprdisposities); entropion en ectropion; ooglidontsteking; ooglidtumor; de meeste vormen van conjunctivitis; corneaulcus; corneadermoïd (huidweefsel met haren op de cornea of oogleden met irritatie); cornea sequester; acute keratitis; dacryocystitis, uveitis, maanblindheid (uveitis)(equ), traumatische uveïtis (equ); iridocyclitis of uveïtis anterior omvat iris en corpus ciliare; hyperparathyroïdia (equ), hypertrofie van het derde ooglid, hypertrofie van de Harder klier aan de achterzijde van het derde ooglid; feliene infectieuse peritonitis (fel). Bij de kat zijn antecedenten van Herpes coryza, ook bij kittens de oorzaak van chronisch recidivenrende epiphora, vaak serohemorragisch. Het Herpes virus blijft ter hoogte van de trigeminus zenuwknoop en geeft heropflakkeringen, bijvoorbeeld na stress.

-2.onvoldoende permeabiliteit van het traankanaal (dacryostenosis): twee opeenvolgende Schirmer tests tonen een normalisatie bij de tweede test; tevens zijn er ook geen andere letsels aan het oog zichtbaar: entropion (zonder irritatie van het oog) of ectropion veroorzaken een malpositie van het traanpunt en onmogelijke drainage. Bij laxiteit van de externe canthus (oogrand: waar beide oogleden elkaar raken) (bij sommige rassen met slappe huid), gebeurt de traandrainage langs deze zijde. Andere oorzaken zijn: oprollen van de oogleden bij brachycephale rassen; atresia of stenose van de traanpunten; congenitaal ontbreken van de traankanalen; stenose van traanpunten of traankanalen als gevolg van een infectie of absces; trauma, fractuur of fractuurcallus van het traanbeen; corpus aliënum of infectie van het traanzakje (dacryocystitis); aanwezigheid van een slijmprop; neoplasia - tumoren van de neusholte of sinus maxillaris; (lag): normale vernauwingen van het traankanaal ter hoogte van de bovenste premolairen en snijtanden; dacryoatresia (can)(equ) is een aangeboren aanwezigheid van een vliesje over het traanpunt; dacryoptosis (cherry eye) of zwakkere ophanging van de traanklier (Congenitaal met erfelijke predispositie bij Beagle, Cocker spaniel, brachycephale rassen, poedel, Boston terrier, Mastinao, Duitse dog.)

(326)(486)(487)