Online Systematiek van de Pathologie en Differentiaal Diagnose

dermatitis digitalis  panaritium 

dermatitis digitalis  panaritium 

digital dermatitis, ontsteking van de vinger, van de tenen bij mens en dier, dermatite digitée.

ETIO:

(bov)

(1) klauwzeer, interdigitale necrobacillosis door Fusobacterium necrophorum en Bacteroides nodosus  bij (bov)

(2) panaritium (phlegmona interdigitalis) onstaat systematisch na inoculatie door Fusobacterium necrophorum, Bacteroïdes melanogenicus, Prevotella melaninogenica; andere kiemen kunnen betrokken worden. De aandoening ontstaat na verwondingen van de tussenklauwhuid door stenen, strohalmen, ijzerfragmenten. Het is een zeer frequente aandoening, bij alle runderen, ongeacht geslacht of leeftijd. Vaak na het kalven. Slechte bodemhygiëne is bevorderend.

(3) ziekte van Mortellaro (hairy foot warts, strawberry foot disease, heel warts, raspery heel), veroorzaakt door kiemen van het geslacht treponema: Bacteroïdes, Spirochaeta sp., Campylobacter enz. Zeer besmettelijk, en bevorderd door gebrek aan hygiëne en vocht, en binnengebracht ter gelegeheid van de aankoop van een besmet dier.

PATH:

(1): klauwzeer: interdigitaal oppervlakkige dermatitis zonder uitbreiding naar diepere weefsels, loslating van de hoorn ter hoogte van de hiel. Complicerend is het verschijnen van asymmetrie door verdikking van de zool van de buitenklauw. De aandoening is besmettelijk.

(2): panaritium: subcutane necrotiserende infectie van de weke delen van de dermis van de interdigitale ruimte, en kan doorlopen tot de kogel. De huid is warm en gezwollen. Er ontstaat onwelriekend exsudaat, kloven, necrotisch weefsel. Er ontstaat plotse, ernstige pijn en kreupelheid, meestal unilateraal en achteraan. 

Er ontstaat gewichtsverlies, verminderde melkproductie, koorts. Complicaties zijn tenosynovitis, arthritis, osteïtis. 

(3): Mortellaro: vooral bij melkkoeien op stal, kreupelheid, pijn,verminderde melkgifte, vermagering, ulceratief helderrode dermitis van de hiel, begrensd door een witte lijn, en met “aardbei” aspect op het einde van de evolutie..

DIAG: onderzoek na grondige reiniging, opheffen van de poot

THER:

-Preventief controle en preventief bekappen van iedere aangekochte koe en bij inscharen. Eenmaal in de kudde is het moeilijk om deze ziektes kwijt te geraken. Bevorderen van de stalhygiëne. Preventief voetbaden 2x per maand gedurende 4 dagen passage van alle runderen minimaal 2x per dag; de klauwen dienen echter eerst proper gespoten te worden. Het voetbad moet na 100 passages vervangen worden. Lengte voetbad >3m en 15 cm diep. Het voebad kan ook vervangen worden door een rugsproeier met het ontsmettingsmiddel

-panaritium: parenteraal antibiotica: (bov) ceftiofur, eenmalige injectie (Naxcel ®). Lokaal antibiotica: (oxytetracycline (resistentie is beschreven), lincomycine met spectinomycine, thiamphenicol preparaten zijn geregistreerd voor behandeling van panaritium) in spray of voetbaden.  

Antsiseptica onder verband: gentiaanviolet, salicylzuur, CuSO4, formol, resistentie aan Cu en Zn is beschreven. Gebruik van voetbaden (pediluve met <(0g natrium carbonaat in 10l water)) is aangeraden samen met reinigen van de voet.

-klauwzeer: bekappen, voetbaden met antiseptica of antibiotica.

-Mortellaro: locale behandelingmet antibiotica, antiseptica. Eradicatie strategie.